Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πλοήγηση στο ταξίδι, χάρτες, διαδρομές

Πολύ συχνά άνθρωποι που ταξιδεύουν μόνοι τους (χωρίς group) κάνουν πολλά λάθη στη μετακίνηση και πλοήγησή τους στην εκάστοτε ξένη χώρα. Μερικά από αυτά είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου σε μεγάλες πόλεις, η συχνή χρήση ταξί και άλλα.




Εργαλεία


Gps
Το πιο χρήσιμο εργαλείο στο ταξίδι σας. Είτε είναι ανεξάρτητο gps, ή ενσωματωμένο στο κινητό, σας βοηθάει να σχεδιάσετε διαδρομές και να βρείτε διάφορα πράγματα. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσετε πρίν φύγετε για το ταξίδι, να περάσετε στο gps χάρτες της χώρας που επισκέπτεστε όπως και κάποιες λίστες POI (points of interest-σημεία ενδιαφέροντος). Έχοντας μεγάλη προσωπική εμπειρία με gps στο κινητό, μπορώ να πω πως είναι καλύτερο από το ανεξάρτητο για το ταξίδι, μιας και κουβαλάτε έναν φορτιστή και μία συσκευή λιγότερα.


Tip: Η συνεχής χρήση του gps αδειάζει γρήγορα την μπαταρία. Σκεφτείτε να το χρησιμοποιείτε περιορισμένα, ή να έχετε μια 2η φορτισμένη μπαταρία μαζί σας.




Έντυπος χάρτης ή και ταξιδιωτικός οδηγός.
Ο κλασσικός 'χάρτινος χάρτης'. Ειδικά αν είναι μέρος ταξιδιωτικού οδηγού, πιθανό είναι να αναφέρονται διάφορα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος, μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα.




Χάρτης συγκοινωνιών
Αυτό μπορείτε να το βρείτε σε σταθμούς ΜΜΜ, ή ακόμα καλύτερα να τους κατεβάσετε από το ίντερνετ στη σελίδα του σχετικού φορέα της κάθε χώρας και να το βάλετε στο κινητό! Βοηθάει πολύ να ξέρετε τα χρονοδιαγράμματα και τους σταθμούς στις μετακινήσεις σας. Επίσης γλιτώνετε πολλά λεφτά με τα ΜΜΜ σε σχέση με ταξί ή ενοικίαση αυτοκινήτου.


Tip: http://www.nanika.net/metro/
Το πιο σούπερ τέλειο φοβερό απίθανο πρόγραμμα ΜΜΜ για το κινητό σας. Είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ μετά την εγκατάσταση και έχει κάλυψη μετρό και σε μερικές χώρες και άλλα μέσα. Ψάξτε το λίγο και θα με θυμηθείτε!




GoogleMaps
Εάν έχετε σύνδεση ίντερνετ στο εξωτερικό χωρίς μεγάλη χρέωση (κάποιο τοπικό πακέτο κινητής ή wifi spot), το GoogleMaps σε πολλές χώρες υποστηρίζει ΜΜΜ, και μπορείτε να βρείτε ένα σωρό απο πληροφορίες. Προσοχή! Εάν χρησιμοποιείτε roaming, πιθανό είναι να χρεώνεστε τεράστια ποσά για τη χρήση δεδομένων, οπότε βρείτε κάποιο δωρεάν ή ξεκλείδωτο wifi spot για να κάνετε τη δουλειά σας.






Σχεδιασμός


Διαδρομή
Πολύ νωρίτερα απο το ταξίδι, πρέπει να οργανώσετε τις διαδρομές σας. Με τη χρήση του ίντερνετ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε τις διαδρομές σας γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς. Πρέπει οι διαδρομές σας να είναι σύντομες, να υπολογίσετε την φυσική σας κούραση και αντοχές, να λάβετε υπόψιν τα προγράμματα των ΜΜΜ. Σημειώστε σε χαρτί τις λεπτομέρειες της κάθε διαδρομής: τιμή εισιτηρίου, ώρα και σταθμοί αναχώρησης/άφιξης, μετεπιβιβάσεις. Δεν θα ήταν κακή ιδέα εκτός απο το χαρτί να φτιάξετε και ένα αρχείο κειμένου και να το βάλετε στο κινητό σας.




Κόστη
Υπολογίστε τα κόστη της μετακίνησής σας. Βρείτε εάν συμφέρει να βγάλετε κάποια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για ΜΜΜ.




Ασφάλεια
Τα ΜΜΜ είναι πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να μην χρειάζεται να διανύετε μεγάλες αποστάσεις κατά τη νύχτα καθώς λόγω του μειωμένου φωτισμού τα πάντα γίνονται πιο δύσκολα και ίσως και πιο επικίνδυνα.



Χρόνος
Μην υπολογίζετε πως θα φτάσετε ακριβώς σε κάθε βήμα της μετακίνησης. Σκεφτείτε πως κάτι παει στραβά και αργείτε λίγο, αφήστε ένα περιθώριο χρόνου για καθυστερήσεις.






Pro tips:
  • Να έχετε κανονίσει τα πάντα πριν φύγετε. Πάτε ταξίδι για να το απολαύσετε, όχι για να αγχώνεστε επειδή ψάχνεστε τελευταία στιγμή. Αν έχετε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες μετακίνησης, θα έχετε ένα πιο απολαυστικό και άνετο ταξίδι!


  • Μην πακετάρετε όλο το σπίτι σας, πάρτε όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα μαζί σας για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ΜΜΜ!