Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ταξίδι στην Βουδαπέστη (Ουγγαρία)

 


Έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές την Ουγγαρία (κατά το ήμισυ είμαι Ούγγρος), αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να βοηθήσω όποιους από εσάς θέλετε να ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη.


Η Ουγγαρία είναι μία χώρα με πολύ πράσινο, ευγενικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους, καλό φαγητό και γλυκά και πολλά ακόμα που μπορούν να σας προσφέρουν μία όμορφη εμπειρία.


Εθνικός αερομεταφορέας:
Κλίκ εδώ για την ιστοσελίδα








 H Malev είναι μία εταιρεία μέλος του ομίλου Oneworld. Η πτήση Αθήνα - Βουδαπέστη διαρκεί περίπου 2 ώρες με το Boeing 737-600 και το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει κατά μέσο όρο 200ευρώ (άν το κλείσετε καμία εβδομάδα νωρίτερα), εκτός και αν το κλείσετε αρκετά νωρίτερα ή εκμεταλλευόμενοι κάποια προσφορά, γύρω στα 100ευρώ.
Η business class αξίζει μόνο εάν σας ενδιαφέρει το γρήγορο check-in και θέλετε πιο άνετα καθίσματα (πεταμένα λεφτά κατά τη γνώμη μου).
Δυστυχώς, η Malev πτώχευσε, αλλά πολλές εταιρείες οργάνωσαν πτήσεις για να καλυφθεί το κενό.

Μετακίνηση:
Κλίκ εδώ για την ιστοσελίδα (Αγγλικά)
Κλίκ εδώ για μεταφρασμένη σελίδα στα Ελληνικά με πληροφορίες!
Κλίκ εδώ για να σχεδιάστε διαδρομή
Τιμές εισιτηρίων



Μπορείτε να γλιτώσετε τεράστια ποσά εάν μετακινηθείτε με δημόσια συγκοινωνία. Το δίκτυο είναι άριστο, οι ώρες τηρούνται τακτικά ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες όπως πάγος και χιόνι. Το μόνο κακό είναι ότι οι Ούγγροι έχουν ένα σωρό εισιτήρια σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχουμε πολύ λίγα (βασισμένα στο ενιαίο του 1ευρώ). η καλύτερη πρόταση μου είναι να πάρετε κάποιο ενιαίο εισιτήριο ανάλογα με το για πόσες μέρες θα μετακινηθείτε (συμφέρει και έχετε και το κεφάλι σας ήσυχο, απλά χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ):
24ωρών 5.5euro
48ωρών 8euro
72ωρών 14euro
7ημερών 16,5 euro

Στο GoogleMaps, και σε ταξιδιωτικούς οδηγούς του ίντερνετ γράφοντας 'Budapest' θα βρείτε πολλά πράγματα να δείτε και να σχεδιάσετε διαδρομές με τα ΜΜΜ, το πιο εύκολο μέσο είναι το μετρό.
Μεγάλη προσοχή στους πορτοφολάδες! Το τονίζω!


Tips μετακίνησης:  
  • Από το αεροδρόμιο μέχρι το μετρό θα πάρετε το λεωφορείο E200.
  • Σχεδιάστε τις διαδρομές σας και γράψτε τες σε χαρτί (σταθμοί, ώρες, δρομολόγια)
  • Εάν το κινητό σας έχει GPS, βάλτε χάρτες Ουγγαρίας
  • Προγραμματάκι metro για το κινητό σας: Métro, φοβερά χρήσιμο. Του δίνετε πού είστε και σε ποιόν σταθμό θέλετε να πάτε και αυτό υπολογίζει τη διαδρομή. Δείτε το οπωσδήποτε!

 Διαμονή:
Θα βρείτε πολλά είδη διαμονής ανάλογα με τις ανάγκες σας. Διαβάστε σελίδες που έχουν αξιολογήσεις χρηστών για τα ξενοδοχεία όπως TripAdvisor για να κρίνετε ποιο κατάλυμα σας καλύπτει καλύτερα. Όπως και στα αεροπορικά, όσο νωρίτερα κλείσετε ένα δωμάτιο, μάλλον τόσο πιο φθηνά θα το πληρώσετε.
Επίσης δεν είναι ανάγκη να πάτε σε ένα ξενοδοχείο 5* ξοδεύοντας πολλά, αν θέλατε να μείνετε κάπου μέσα να μουχλιάσετε, θα μένατε στο σπίτι. Θεωρήστε το ξενοδοχείο ένα μέρος όπου θα κοιμάστε για να έχετε ενέργεια και διάθεση για τις βόλτες σας. Απλά καλό θα είναι να έχει κλιματισμό, να είναι κοντά σε μετρό και να μην έχει φασαρία (πχ κοντά σε λεωφόρο).


Φαγητό:
Στην Ουγγαρία μπορείτε να βρείτε καλό σχετικά φθηνό φαγητό, κάποιες φορές βαρύ και ανθυγιεινό αλλά πολύ νόστιμο. Πρέπει να δοκιμάσετε:
Gulyasleves
Fatanyeros
Porkolt (Οπωςδήποτε με tarhonya ή nokedli)
Langos
Turo rudi
Palacsinta
Makos bejgli
Csalamade
Kolbasz
Εστιατόριο Gundel, θεωρείται απο τα πιό καλά και κλασσικά της Βουδαπέστης.
Ζαχαροπλαστείο Gerbaud, θα με θυμηθείτε!

Φθηνό φαγητό στη Βουδαπέστη!
(επιλέξτε τα κριτήρια αναξήτησης)

Μερικές ενδεικτικές τιμές: 
Gulyasleves 8 €
Fatanyeros  15 € ta 2 atoma
Porkolt 7 €
Langos   0.70 €
Turo rudi  0.25 € 
Palacsinta 5 €
Makos bejgli 7 € 
Csalamade 7€ /kg
Kolbasz 8 €/kg
 


Πράγματα που πρέπει να δείτε:


Καιρός:
Ήπιος το καλοκαίρι με υγρασία περίπου 30°C, πολύ κρύος το χειμώνα με πολλά χιόνια ελάχιστο -15°C


Νόμισμα:
Φορίνι (forint) 1EUR=282.11HUF


Παγίδες:
Θέλει κοινή λογική, αλλά αναφέρω τις πιο κοινές παγίδες που μπορεί να σας κοστίσουν σε χρόνο, χρήμα και καλή διάθεση.
  • Μην φάτε Ιταλικό ή Κινέζικο φαγητό. Είστε στην Ουγγαρία και θα φάτε Ουγγαρέζικο :) Να φάτε μόνο σε μέρη όπου αναγράφονται οι τιμές σε μενού έξω από το εστιατόριο.
  • Μην ακολουθήσετε οποιονδήποτε σας προτείνει να πιείτε σε κάποιο μαγαζί, θα καταλήξετε με άδειο πορτοφόλι. Ειδικά άν είστε αντροπαρέα και η όμορφη Ουγγαρέζα σας κάνει ναζάκια.
  • Μην μείνετε σε hostel που κοστίζει 5euro η βραδιά.
  • Προσοχή στους πορτοφολάδες.
  • Μην βγάλετε συνάλλαγμα απο ξενοδοχείο ή ύποπτα μέρη. Προτιμήστε μεγάλες εταιρείες ή τράπεζες και πάντα να ελέγχετε τις ισοτιμίες.
  • Τα ταξί όπως σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι ακριβά και ίσως να σας γδύσουν κιόλας. Προτιμήστε τα ΜΜΜ, είναι πολύυυυυυυυ πιό φθηνά και θα δείτε και μία άλλη πτυχή της Βουδαπέστης.
  • Προτιμάτε μέρη που είναι τουριστικά, μην πηγαίνετε όπου δέν θα πηγαίνατε στην πόλη σας.



3 σχόλια:

  1. Πόσα χρηματα χρειαζεται ενα ζευγαρι ηλικιας 24-28 χρονων σε λογικα πλαισια παντα για 5μερες(εκτος ξενοδοχειο κ αεροπορικα)!!εξαλλου οσα εχεις τοσα χαλας..απλα παντου διαβαζω οτι ειναι φτηνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή